Herkese selamlar,Virtualization ile alakalı yeni bir makalede yine birlikteyiz.Bu makalemde günümüzde hızlı adımlarla şirket networklerindeki yerini alan Client ve Server sanallaştırma çözümleri olan Virtual Server ve Virtual Pc arasındaki farkları anlatacağım.

Virtual Pc 2004/2007 ve Virtual Server 2005 R2 SP1 ortak birçok özelliği paylaşsada değişik amaçlar için tasarlanmışlardır.Microsoft Virtual Pc,masaüstü çalışan işletim sistemleri için bir çözümdür.Bir ya da daha fazla masaüstü işletim sistemini tek bir bilgisayarda çalıştırmak isteyen masaüstü kullanıcıları için çıkartılmıştır.Kullanıcı arabirimi oldukça kolaydır ve fiziksel bilgisayardaki host işletim sistemi ile Virtual üzerinde çalışan guest işletim sistemi arasında geniş tümleştiriciler bulunmaktadır.Örnek olarak host ve guest  işletim sistemleri arasında Drag Drop yaparak dosya taşıyabiliyoruz.Buna ek olarak Virtual makinadaki ses ve ekran özellikleri fiziksel makina ile neredeyse aynı olabilmektedir.

Virtual Server,Virtual Pc’den farklı olarak daha karmaşık yapıların yönetiminin sağlanması için çıkartılmıstır.Server uygulamalarını,yönetmek ve test etmek gibi özellikleri içermektedir.Virtual Server,server yönetimi açısından kullanılabilecek olan bir üründür.Kısa bir ürün açıklamasından sonra gelelim arasında ki farklardan bahsetmeye.

Virtual Pc ile Virtual Server arasındaki farklar

●Aralarındaki en temel farklılık,Virtual Pc masaüstü işletim sistemi için,Virtual Server ise Server işletim sistemleri için dizayn edilmiştir.

●Virtual Pc,helpdesk biriminde çalışan arkadaşlar için uygulamaların hem geriye dönük(98/ME/W2K/XP) hem de günümüzde kullanılan işletim sistemleri üzerinde ne gibi tepkiler verdiğini izleyebilmek ve test yapabilmek için kullanılabilir.Aynı zaman da yazılım geliştiriciler tarafından geliştirilen uygulamaları da farklı işletim sistemi versiyonlarında deneyebilme imkanı tanımaktadır.Eğer bir eğitmenseniz eğitim programlarınızı çalıştırmak için de Virtual Pc kurabilirsiniz.Ayrıca ders boyunca da yaptığınız değişiklikleri isterseniz kaydedebilir,istemezseniz kaydetmezsiniz.Bu senaryolara ek olarak Virtual Pc’yi evde de kullanabilirisiniz.İnternet’den indereceğiniz uygulamalar konusunda ise endişelenmeye gerek yoktur.Download edilen metaryaller ana işletim sisteminizi etkilemeyecektir.Eğer Virtual Pc’ye virus bulaşırsa geri dönüş bir copy-paste kadar kolay olacaktır.

●Virtual Server,çalışan server işletim sistemleri ve uygulamarı için tasarlanmıştır.Virtual Server’ı hız ve yaygın server konfigürasyonlarına ihtiyaç duyan durumlar için kullanabiliriz.Örneğin,Server’lar üzerinde test ve gelişim,ürün tanıtımları ve eğitim gibi durumlarda kullanabilmektedir.Şirket Networklerinde yer alan fiziksel sunucu sayısını azaltıp tek bir server üzerinden bir den fazla sunucu rolünü barındırabiliriz.Bir çok şirket Windows NT 4.0 gibi eski işletim sistemini içeren server uygulamalarına sahiptir.Yeni server işletim sistemine Upgrade yapmak aksaklığa sebebiyet verebilir.Aynı zamanda maliyetli olabilir.İdare edilebilir ve uygun maliyetli bir yaklaşım ise Virtual Server üzerinde yeni server işletim sistemlerini kullanmaktır.

●Virtual Pc ve Virtual Server aynı dosya çeşitlerini hem konfigürasyon hem de kaynak dosyalar için kullanmaktadır.Örneğin,Virtual makine dosyaları .VMC,Virtual hard disk dosyaları .VHD uzantılarına sahiptir.Bu her iki ürün içinde ortak bir özelliktir.

●Virtual Pc ve Virtual Server ile fiziksel makineler arasında ağ iletişimi kuralabilmektedir.

●Virtual Pc’de Host işletim sistemi olarak,Windows XP Professional,Windows 2000 Professional,Windows XPTablet Pc Edition gibi versiyonları desteklemektedir.

Guest olarak ise, Windows XP Home Edition,Windows NT Workstation 4.0 Service Pack 6(SP6) veya sonrası,Windows Millennium Edition,Windows 98,OS/2 Warp 4, OS/2 Fixpack15, OS/2 Warp Convenience Pack 1, and OS/2 Warp Convenience Pack 2 gibi versiyonları desteklemektedir.

●Virtual Server’da Host işletim sistemi olarak,Windows Server 2003(Standard,Enterprise,DatacenterVersiyonları),Windows Small Business Server,Windows XP Professional işletim sistemlerini desteklemektedir.

Guest olarak ise,Windows server 2000 ve 2003’ün bütün versiyonları,Windows NT Server 4.0 Enterprise Edition SP6,Linux işletim sistemlerini desteklemektedir.

●Hem Virtual Pc hem de Virtual Server’da fiziksel makinanın ses kartı desteklenmektedir.

●Virtual Server bir servis olarak çalışmaktadır.Bir kullanıcı logon olmasa bile servis çalıştığından dolayı Virtual makinaların çalışması sağlanır.Virtual Server IIS üzerinde yer alan bir Web arayüzüne bağlanarak erişilebilir ve yönetilebilir.(VMRC)Ve ya kendi yönetim arayüzünüde kullanılabilmektedir.

●Virtual Pc IDE kullanırken,Virtual Server SCSI kullanmaktadır ve 2 TB’a kadar desteklemektedir.

●Virtual Pc’nin Hyper-Threading ve çoklu fiziksel işlemcilere desteği yoktur.Virtual Server ise 32’ye kadar fiziksel işlemci desteği sunmaktadır.

●Virtual Pc bütün sanal makinalar için tek bir thread üzerinde çalışmaktadır.Virtual Server ise multithreading özelliğini desteklemektedir.Virtual Server’da tüm guest makinaları ayrı bir servis olarak işletilir.

●Virtual Server her bir sanal makina için dinamik olarak CPU ve RAM ayarlaması yapabilmektedir.Bu da Virtual Pc’ye nazaran daha fazla performans sağlayabilen bir ortam oluşturur.

●Virtual Server ile birbirinden bağımsız sınırsız sayıda sanal network oluşturabiliriz.Virtual Pc’de ise birbirinden bağımsız sanal networkler oluşturalamaz.

●Virtual Server Clustering uygulamalarını desteklemektedir.Virtual Pc’de ise destek yoktur.

●Her iki üründe Microsoft tarafından ücretsiz olarak sunulmaktadır.

Evet arkadaşlar Virtual Pc ve Virtual Server çok sayıda ortak özelliği paylaşsada farklı amaçlar için tasarlanmıştır.Basitleştirilmiş kullanıcı arabirimleri ile Virtual Pc tipik desktop kullanıcılarının gereksinimlerini karşılamak için piyasaya sunulmuştur.Virtual Server ise kapsamlı yönetimi,ölçeklenebilirlik özellikleri ile sunucuları çalıştırmak için gerekli olan kapasiteyi ve araçları sağlamak için tasarlanmıştır.Bir başka makalede tekrar görüşmek üzere…

Hoşçakalın…

Close