Directory Service Restore Mode Şifresinin DeğiştirilmesiHepinize Merhaba, bu makalemde sizlere Directory Service Restore Passwordunun (DSRM) nasıl değiştirebileceğimizi anlatacağım.

İlk olarak Directory Service Restore Mode’u bir cümle ile açıklamamız gerekirse,bu mod,Directory Database’inin offline konumda çalışmış olduğu bir arayüzdür.AD Database ile alakalı Restore, Defrag, Compact, integrity,Semantic Checker,vs… gibi işlemleri yapabilmek için ihtiyaç duymuş olduğumuz bir konsoldur.Bahsetmiş olduğumuz bu işlemleri online mod da yapamıyacağımızdan dolayı Directory Service Restore Mode kullanmaktayız.

Active Directory kurulumu sırasında bu konsol için bir şifre bilgisi tanımlamamız istenir.Tabi ki Administrator şifresinden farklı bir şifre olması tavsiyedir.Kurulum sırasında belirlenen bu şifreyi daha sonrasında NTDSUTIL,SETPWD,NET USER gibi  araçlar ile değiştirebilmekteyiz.Bu araclar işletim sistemine göre farklılık göstermektedir.SETPWD ve NET USER çözümleri Windows Server 2003 üzerinde çalışmaz.Eger Windows 2000 kullanıyorsanız, işinize yarayabilir.

Belirlenen bu şifre, Register tabanlı güvenlik diyebileceğimiz, Local makina üzerinde ki SAM(Securıty Account Manager) Database’inde saklanan bir bilgidir.SAM Database’i “%SystemRoot%System32Config” altında yer almaktadır.Bu Database içerisinde Local kullanıcı hesapları ve şifre bilgileri tutulmaktadır.Local bir dataBase olduğundan dolayı ortamda ki diğer Domain Controller makinalarına replike edilmez.

Peki o zaman buyrun DSRM şifresini nasıl değiştirebileceğimize bakalım.Biz burada Windows Server 2003 Domain Controller makinası üzerinde çalışan  Active Directory yapısının, Directory Service Restore Mode sifresini değiştiriceğimizden dolayı NTDSUTIL’i kullanacağız.

DSRM sifresinin resetlenmesi:

1)İlk olarak DC makinası üzerinde Start,Run’dan cmd yazıp komut satırına gidiyoruz.NTDSUTIL’i çalıştırıyoruz.Bir hatırlatma olarak Normal mod da çalışıyoruz.

2)Help dediğimiz zaman kullanabileceğimiz bütün parametrelere erişim sağlıyabiliyoruz.Biz Set DSRM Password parametresini kullanarak, DSRM şifresini değiştiriceğimizi belirtiyoruz.

3)Sonrasında, çalışmakta olduğumuz DC makinasındaki şifre bilgisini değistirmek için 2 tane parametre kullanabiliriz.İsterseniz Reset Password on Server Null yazabilirsiniz.Buradaki NULL degeri DSRM şifresinin Local Makina üzerinde sıfırlanacağını gösterir.

İkinci bir seçenek olarak ise, başka bir sunucunun şifre bilgisini degiştirmek icin reset password on server kullanabiliriz.Buradaki parametresi DNS ismi belirtilen sunucunun DSRM şifresinin resetlenmesini sağlar.

Ben ilk methodu kullanarak devam ediyorum.

4)Artık yeni şifremizi belirliyebiliriz.Burada yazdığımız şifre bilgisinde, hiç bir karakter görünmediğinden dolayı dikkatli yazmakta fayda var.

5)Yeni şifremiz hayırlı olsun.

Artık, kurulum sırasında belirleyip de unuttuğumuz DSRM şifresini değiştirmiş oluyoruz.Yeni şifre ile DSRM konsoluna bağlanabiliriz.

Evet arkadaşlar böylece bir makalenin daha sonuna geldik.Bu makalede unutulan ya da baska sebeplerden dolayı değistirilmesi gereken DSRM şifre bilgisinin nasıl resetleneceğini anlattım.Bir baska makalede tekrar görüşmek üzere,

Hoşçakalın…

Close