Data Domain Corporation, Dell EMC tarafından 2009 yılından satın alınmıştır. Netapp az bir fiyat farkı ile Data Domain’i Dell EMC’ye kaptırdı. Data Domain küçük, orta ve büyük yapılar için yedekleme çözümleri sunmaktadır. Küçük dediğimize bakmayın, giriş seviyesi ürünü olan DD3300’ün kapasitesi 96 TB olup, en gelişmiş ürün olan DD9800’ün kapasitesi ise, 3 PB’dır 🙂

Data Domain’i fiziksel appliance olarak temin edebileceğiniz gibi, sanal olarak da kullanabilmektesiniz. Data Domain, disk tabanlı yedekleme çözümü olup, kullandıgı DD Boost teknolojisi sayesinde yüksek hız sağlamaktadır. Data Deduplication, Cache, Tiering gibi özellikleri barındırmaktadır. Data Deduplication (Veri Tekilleştirme), hedef sistem diye tabir ettiğimiz, Data Domain’in kendi üzerinde yapılmaktadır. Kaynak üzerinde, yedeği alınan sistem üzerinde yapılmamaktadır. Dolayısıyla, performanslı ve yer kazandıran ekonomik yedekler alınmaktadır.

Yapılan testler de, 10 – 30 kat arasında yer kazanımı sağlandıgı gözükmektedir. Örneğin, DD9800 eş zamanlı olarak 1.885 backup işlemini çalıştırabilmektedir. Bu işlemleri saatte 68 TB’a kadar yapabilir. Bu sayede, offline bir zaman dilimi diyebileceğimiz, 8 saat içerisinde 544 TB’lık veri yedeklenebilir. Auto Tiering, Cache ve Compress sayesinde, sık erişim sağlanan sıcak veriler diye tabir ettiklerimiz cache’den hızlıca cevaplanır. Hybrid bir storage kullanıyorsunuz, bu tür veriler SSD üzerinde saklanır. Soğuk veriler yani, sık erişim sağlamadıklarınız ise daha yavas disklerde saklanır.

Data Domain, yerel çözümler dışında Disaster için de kullanılabilir. Data Domain to DataDomain replikasyon ile yedeklerinizin bir kopyasını, Fiziksel bir veri merkezi veya Cloud’a gönderebilirsiniz. Data Domain Replicator ile fiziksel bant genişliğinden tasarruf sağlanabilir. Protokol olarak ise, CIFS – NFS desteği mevcuttur. Bu sayede File Server olarak da kullanılabilir. Data Domain üzerinde saklanan veriler, şifrelenmektedir. Bu durum, fiziksel sistemin kaybı veya çalınmasına karşı koruma sağlar. RAID 6 çift parite sayesinde fiziksel disk arızalarına karşı da verilerinizi güvence altına alır.

Tüm bu işlemlerin kullanımı için kolaylık sağlayan işletim sistemi ise, Data Domain Operating System’dir. Data Domain ile ilgili yazmak veya anlatmak yetmez, yaşamak lazım diyerek konuyu bağlıyorum 🙂

Bu makale de, Data Domain işletim sistemini upgrade edeceğiz. Kullandıgımız sürüm bilgisine SSH ile bağlantı yaparak uname komutuyla bakabilirsiniz.

Güncellemek istediginiz sürüm bilgisini, Dell EMC support veya EMC Web sitesinden temin edebilirsiniz. 6.0.2’den 6.1.2’ye güncelleme yapacağız.

Sistem üzerinde herhangi aktif bir alert olup olmadıgını kontrol etmek için dosya sistemi ve disk durumlarını kontrol etmek de fayda var.

Data Domain üzerinde oturum açarak, download ettiğiniz paketi Upload edebilirsiniz.

Upload işlemi bittikten sonra, GUI üzerinden Upgrade PreCheck işlemi başlatabilirsiniz.

Upgrade işleminin tahminen 60 dk sürmesi beklenmektedir. GUI üzerinden Perform System Upgrade diyerek işlemi başlatabilirsiniz.

Data Domain’ler üzerinde çift Storage Processor yer aldığı için Upgrade işlemi sırasında herhangi bir kesinti olmamaktadır. Öncelikle kontrollerın bir tanesi güncellenip restart olup açıldıktan sonra diğeri güncelleniyor.


Güncelleme işlemi tamamlandı.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close