Merhaba Arkadaşlar, bu makalemde Active Directory Database’i ve Transaction Log dosyalarının sorunsuz bir şekilde başka bir yere nasıl taşıyabileceğimizi anlatacağım.

İlk Active Directory kurulumunda default olarak, Directory Service Database’i ve Transaction log dosyaları “%systemroot%NTDS” isimli klasörde yer almaktadır.Performans bakımından yapılan tavsiye AD DB’i ve Transaction log dosyalarının ayrı partitionlarda, hatta eğer imkanı var ise farklı fiziksel disklerde tutulmasında fayda var, ama eğer herhangi bir performans sıkıntısı yaşamıyorsanız, bunu mutlaka belirtmek gerekir ki düzgün çalışan sistem üzerinde bu tip hayati öneme sahip olan değişiklikler yapılmaması gerekir.Birazdan yapacağımız işlemlerde ki herhangi bir hata geri dönüşü olmayan olaylara sebebiyet verebilir.Bundan dolayı sizlere tavsiyem bu işleme başlamadan önce bir System State Data backup alınmasıdır…:)Bunun yanısıra bu taşıma işleminin zorunlu sebeplerini de düşünmek gerekir.Örneğin, AD Database’inin yer aldığı partition’da disk alanı sıkıntısı olabilir.

Bu kadar açıklamadan sonra buyurun AD DB’ini taşıyalım:

1)İlk olarak taşıma işlemi AD Database’i çalısırken Online mod da gerçekleştirilemez.Mutlaka bu işlemin offline mod da  yapılması gerekmektedir.Bundan dolayı DC makinamızı restart edip F8 tuşu ile Directory Service Restore Mode da açıyoruz.

Active Directory Database Taşınması

2)DC makinamızı bu mod da başlatabilmek için, AD kurulumu sırasında belirlemiş olduğumuz Directory Services Restore Passwordunu bilmemiz gerekir.(Eğer bu şifre unutulursa tekrardan ntdsutil ile değistirilebilir.)

3)Oturum açıldıktan sonra komut satırına gidip ntdsutil çalıştırabiliriz.

4)Bu aşamada eğer isterseniz ntdsutil toolu aracılığıyla kullanabileceğimiz bütün parametreleri görebilmek için HELP yazıp entera basabilirsiniz.Biz burada FİLES parametresini kullanacağız.

5)File Maintenance tabında ise Move DB to parametresi kullanılarak AD DB’i belirtmiş olduğumuz yeni pathine taşınır.

6)10-15 sn sonra DB’in düzgün bir şekilde taşındığına dair bir mesaj gelecektir.

7)Bakalım taşınmış mı?

8)Şimdi gelelim log dosyalarını taşımaya.Eğer istersek AD Log dosyalarını da ayni pathe taşıyabildiğimiz gibi, farklı bir partition ya da fiziksel diske de taşıyabilme imkanımız mevcut.Yine Files tabında kullanabileceğimiz parametre aşağıda görmüş olduğunuz gibi.

9)Bakalım aynı klasörün içerisine log dosyalarımız da gelmiş mi?

10)Herşey başarılı.Peki bu işlemlerden sonra DC makinamızı restart edip normal mod da açabilir, AD Managament toollarının çalışıp çalışmadığı test edebiliriz.

Evet Arkadaşlar, bu makalemde sizlere senaryomuz gereği yeterli disk alanı kalmamış bir disk de bulunan AD Database’i ve Transaction Log dosyalarının nasıl taşınabileceğini anlattım.Başka bir makalemde tekrar görüşmek üzere,

Hoşçakalın..

Close