Merhaba Arkadaşlar,bu makalemde sizlere Active Directory Database’inin boyutları ile ilgili sıkıntı yaşayan arkadaşlar için, Database boyutunu biraz olsun düşürebilmek için yapılması gereken işlemleri, aynı zamanda Directory Database’inin stabil bir şekilde çalışıp çalışmadığını test etmek için yapılması gereken adımları anlatacağım.Tabi ki bu işlemlere başlamadan önce System State Data backup tavsiyedir..:)

Compact İşlemi

1)İlk olarak söylememiz gereken şey AD Database’inin online olarak bu işlemi her 12 saat de bir yaptığıdır.Aynı zamanda bu işlemi Defragment olarak da isimlendirebiliriz.Tabi ki bu işlemi bizler offline mod da yapabiliyoruz.Bundan dolayı işleme DC makinamızı restart edip F8 tuşu ile Directory Service Restore Mod da açarak başlıyoruz.

Active Directory Database Compact İşlemi ve İntegrity Testi

2)DC makinamızı bu mod da başlatabilmek için, AD kurulumu sırasında belirlemiş olduğumuz Directory Services Restore Passwordunu bilmemiz gerekir.(Eğer bu şifre unutulursa tekrardan ntdsutil ile değiştirilebilir.)

3)Oturum açıldıktan sonra komut satırına gidip ntdsutil çalıştırabiliriz.

4)Bu aşamada eğer isterseniz ntdsutil toolu aracılığıyla kullanabileceğimiz bütün parametreleri görebilmek için HELP yazıp entera basabilirsiniz.Biz burada FİLES parametresini kullanacağız.

5)File Maintenance tabında HELP dediğimiz zaman kullanacağımız parametreye erişim sağlayabiliyoruz.Biz burada COMPACT komutunu kullanarak DB’in sıkıştırılmış halini “c:compactdb” isimli klasöre kaydediyoruz.

6)Başarılı bir taşıma işlemi yerine gitirdik.Örnegin, 28 MB olan çıplak bir AD Database’inin, 26 MB’a düşürebilmektedir.

İntegrity Testi

1)Yine File Maintenance tabından erişim sağlıyabildiğimiz parametrelerden bir diğeride AD DB’inin stabil bir şekilde çalışıp çalışmadığını test eden integrity komutudur.Bütünlük testi yapan güzel bir komuttur.

2)Başarılı bir şekilde integrity testimizi de yapıyoruz.Eğer bir sıkıntı olsaydı, aşağıdaki pencerede successful mesajı yerine, Log dosyalarını kontrol etmemize dair bir mesaj alacaktık.

3)Yukarıdaki yapmış olduğumuz integrity testi fail sonuç verirse ya da “Directory Service Cannot Start” gibi mesajlar alıyorsanız o zaman AD DB’inin Semantic Database analysisinin yapılması gerekmektedir.Yine Directory Service Restore Mod da NTDSUTIL de HELP dediğimiz zaman erişim sağlayabilmekteyiz.

4)Semantic Database analysis penceresinde help dediğimiz zaman kullanabileceğimiz parametreleri görmekteyiz.Biz burada Go Fixup parametresini kullanacağız.Go komutunu tek başına da çalıstırabiliriz,amaç Fixup ile sorunları giderebilmek.

5)Her şey başarılı.Makinamızı restart edip normal mod’da başlatabiliriz.

Evet Arkdaşlar bu makalemde Active Directory Database ile alakalı karşılaşabileceğimiz problemleri giderebilmek için yapılacak tarama işlemleri ve yer sıkıntısı için yapılacak işlemleri anlattım.Başka bir makalede tekrar görüşmek üzere,

Hoşçakalın..

Close