Herkese selamlar, yeni bir kategori, yeni bir makale ve yep yeni bir ürün incelemesi ile yeniden beraberiz.Bu makalemizde, geçtiğimiz haftalarda Microsoft tarafından Build ismi verilen etkinlik ile tanıtılan ve görücüye çıkartılan Windows 8’i inceleyip, kurulumunu gerçekleştireceğiz.

Günümüzde personel bilgisayarların yerini yavaş yavaş mobil, taşınabilmesi kolay, pratik cihazlar almaktadır.Özellikle son zamanlarda duyurulan yeni nesil Tablet, Notebook, Netbook ve Telefonlar son kullanıcı tarafında çok hızlı bir değişmenin olduğunu göstermektedir.Değişen ve gelişen teknoloji ile bir zamanlar Megabyte’lar seviyesinde olan özellikler, Gigabyte ve Terabyte düzeyine çoktan ulaştı.Donanım tarafındaki bütün bu gelişmeler ile orantılı olarak işletim sistemleri ve yazılımlarda daha çok görselliğe hitap ediyor.Her geliştirici tarafından yapılan değişikliklere yabancı kalmak istemeyen Microsoft’un kullanıcı işletim sistemlerindeki son gözbebeği Windows 8 kısa bir süre önce görücüye çıktı.

ABD, Kaliforniya eyaletinin Anaheim şehrinde gerçekleştirilen etkinlikte, dünyanın her yerinden gelen basın mensuplarının can kulağı ile dinlediği Windows 8’de çok büyük değişiklikler mevcut.Ürünün Milestone hikayesinden bahsetmek gerekirse, ilk 32 BIT Milestone 1 build, build 7850, 22 Eylül 2010 tarihinde community ve P2P/Torrent ortamlarında paylaşıldı.32 BIT Milestone 2 build, build 7927, 12 Nisan 2011, build 7955 ise 25 Nisan 2011 tarihinde, BetaArchive olarak yayınlandı.İlk 64 BIT versiyon olan Milestone 3 build, build 7959, 1 Mayıs 2011 tarihinde çıkartıldı.64 BIT Milestone 3 build, build 7959-7971-7989 ile bu süreç devam ederek, Hyper-V 3.0 ve Powershell 3.0 gibi özelliklerin eklendiği versiyonlar bizlere sunuldu.

Windows 8 Developer Preview Kurulumu

Artık yavaş yavaş Windows 8’e ait bilgiler internet ortamında paylaşıldıkça, Microsoft tarafından bu konuda ilk resmi açıklama CEO Steve Ballmer tarafından, Tokyo’da yapılan Microsoft Developer Forum’da verildi.CEO, 23 Mayıs 2011 tarihinde yeni nesil client ve tablet işletim sisteminin 2012 yılının sonlarında çıkartılacağından bahsetti.Takvim 1 Haziran 2011’i gösterdiğinde, Taiwan’da yapılan Taipex Computex 2011 etkinliğinde, Windows’dan sorumlu isim Steven Sinofsky yeni işletim sisteminin ara yüzü ile ilgili ilk ipuçlarını verdi.Son olarak, 13 Eylül 2011 tarihinde, ABD-Kaliforniya eyaletinin Anaheim şehrinde gerçekleştirilen Windows Build konferansında, Windows Developer Preview Windows 8(Build 8102) yayınlandı.Bu sürüm isminden de anlaşılacağı gibi ne beta, ne RC, bir nevi beta öncesi dağıtım olarak adlandırabiliriz.Özellikle bt uzmanları ve yazılım geliştiricilerin, ürünü tam olarak inceleyebilmesi ve bu konuda Microsoft’a geri bildirimlerde bulunması için sunulmuş olan ön inceleme sürümüdür.Windows 8 Developer Preview’ın roadmap’i Beta,RC ve RTM olarak devam edecektir.Ek bir bilgi olarak Windows 8 Developer Preview, 12 saat içerisinde 500.000 download ile yeni bir rekora imza atmıştır J

Nereden İndirebiliriz?

Yavaş yavaş Windows 8 için gerekli olan sistem gereksinimleri ve kurulum adımlarına geçelim.Microsoft, Windows 8’i hem 32 BIT hem de 64 BIT olarak iki farklı alt yapı için ayrı ayrı sunmuş durumdadır.

Bu dağıtım paketlerine sahip olmak için direk aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

http://msdn.microsoft.com/en-us/windows/apps/br229516

Windows 8, yukarıdaki link üzerinde üç farklı şekilde yer almaktadır.

a)Windows Developer Preview with developer tools English, 64-bit (x64)

Paket sadece 64 BIT ve boyutu 4.8 GB’dır.Double Layer DVD’ye yazdırarak veya iso formatında kullanabilirsiniz.İçerisinde aşağıdaki araçlar yer almaktadır.

· Windows SDK for Metro style apps

· Microsoft Visual Studio 11 Express for Windows Developer Preview

· Microsoft Expression Blend 5 Developer Preview

· 28 Metro style apps including the BUILD Conference app

b) Windows Developer Preview English, 64-bit (x64)

Herhangi bir ek araç olmayan bu versiyon ise sadece 64 BIT ve 3.6 GB boyutundadır.

c) Windows Developer Preview English, 32-bit (x86)

Son olarak 32 BIT’lık 2.8 GB’lık sürüm yer almaktadır.

Windows 8 Minumum Sistem Gereksinimleri

Her yeni işletim sisteminde artan donanım gereksinimlerinin aksine Windows 8 bizi bu konuda oldukça şaşırtacak gibi J

· 1 gigahertz (GHz) or faster 32-bit (x86) or 64-bit (x64) processor

· 1 gigabyte (GB) RAM (32-bit) or 2 GB RAM (64-bit)

· 16 GB available hard disk space (32-bit) or 20 GB (64-bit)

· DirectX 9 graphics device with WDDM 1.0 or higher driver

· Taking advantage of touch input requires a screen that supports multi-touch

· To run Metro style Apps, you need a screen resolution of 1024 X 768 or greater

Windows 8 Developer Preview Kurulumu

Kuruluma başlamadan önce bir kaç not aktarmak gerekirse, kurulumda özel bir durum yok.Grafiksel arayüzden başlayan kurulum tekrar grafiksel arayüzde son buluyor.Ayrıca güzel yeniliklerden birisi, Sanal Klavye kullanarak dahi kurulumu gerçekleştirebilmemiz.DVD içerisinde yer alan Install.wim ve Boot.wim imaj dosyaları ile kurulum gerçekleştirilmektedir.Boot.wim, boot aşamasında kullanılırken, Install.wim ise asıl işletim sisteminin yer aldığı windows image dosyasıdır.

1)Temiz bir kurulumun nasıl yapılacağını anlatacağım.Windows 8 DVD sini sürücümüze takıp, makinamızı DVD’den boot ediyoruz.Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelmektedir.

2)Klavye ve dil ayarlarını yapıyoruz.

3)Install Now diyerek kurulumu başlatabiliriz.

4)Başka bir seçim şansımızın olmadığı için sözleşmeyi kabul ediyoruz…:)

5)Karşımıza gelen bu ekranda, upgrademi yoksa sıfırdan bir kurulummu yapacağımıza karar veriyoruz.Sıfırdan bir kurulum seçeneği ile devam ediyorum.

6)Sahip olduğumuz disk bilgisini bu ekranda görebiliyoruz.Tanınmayan disklerin(SCSI,RAID) sürücüsünün yüklenmesi, partition oluşturulması ve disk bölümlenebilmesi gibi işlemleri yapabilmekteyiz.127 GB’lık diskimi seçip devam ediyorum.

7)Kurulum başladı.

8)Kısa bir kurulum sürecinden sonra, alışık olduğumuz Microsoft mavisinden ziyade güven veren yeşil bir welcome page bizi karşılıyor.Aynı zamanda her zamanki windows puntolarının biraz daha büyüdüğünü fark ediyoruzJ İlk yapmamız gereken şey bilgisayar ismi belirlemek.

9)Bu pencerede, kişisel ayarlarımızı yapılandırıyoruz. Use Express Settings butonunu kullanarak önceden tanımlanmış olan ayarları tercih edebileceğiniz gibi, Custom diyerek kendinize göre özelleştirebilirsiniz.Daha fazla detay görmek için Custom’ı seçiyorum.

10)Bilgisayarımızı network ortamına açmak için ilgili ayarları burada yapıyoruz.Eğer, Yes seçeneği ile devam edersek network discovery’i açmış oluruz.

11)Günvelik ve otomatik update ayarlarımızı yapılandırıyoruz.

12)Bu bölüm Microsoft’a yapılacak olan geri dönüşler için kullanılmaktadır.Windows Store, Microsoft SpyNet, Microsoft yazılım ve servisleri ile hakkında ger bildirimde bulunabilirsiniz.

13)Evet son olarak Logon aşamasına geldik.Bu arada şu ana kadar geçtiğimiz aşamalarda dikkat edildiyse bir Local hesap oluşturmadık ve şifre belirlemedik J Aşağıdaki ekran görüntüsünde yazan adresi doğru görüyorsunuz J Hotmail hesabım ile Windows 8’e oturum açıyorum.

Eğer kurulum aşamasında Windows 8’in internet bağlantısı varsa, Hotmail-Windows Live ID hesabınız ile oturum açabilirsiniz.Eğer bir hesabınız yoksa aynı ekranda Don’t want to log on… diyerek yeni bir adres alabilirsiniz.

14)İnternet bağlantınız yoksa, Hotmail adresiniz ile oturum açılamayacağı için Local hesap oluşturma adımları karşımıza gelmektedir.

15)Ve süpriz masaüstümüz J Tamamen bütün cihazlar düşünülerek hazırlanmış olan Metro User Interface mevcut.Artık sadece temel işlemleri yerine getirmiş olduğumuz işletim sistemlerini kullanmayacağız.Ek olarak sosyal ağlarınızı, microsoft’u, alışverişlerinizi, oyunları ve borsa gibi bileşenlerin tamamını tek bir platform altından yöneteceğiz.

Arka planda, masaüstünde kurulum yaparken diğer yanda oyun oynayabilir veya facebook, twitter gibi ağlarınızı kullanabilirsiniz.Yatay olarak dizayn edilmiş kullanıcı arayüzü tamamen mobile cihazlara yöneliktir.Kurduğumuz Windows 8 Developer Preview dağıtımını 12 Mart 2012 tarihine kadar kullanabilirsiniz.

Görünen tablo, bütün alt yapıların birleşip ortaya çok iyi bir işletim sistemi çıkartması yönünde.Windows 8’in geliştirilmesi için 5.000 yazılım geliştiricinin ortak olarak çalıştığını okumaktayız.Bugüne kadar satılan Windows 7’nin sayısı 450 milyon olarak belirtildiğine göre, Windows 8’de çok ekmek var.Henüz geliştirilmeye devam eden, ne zaman ve hangi fiyata çıkacağı tam olarak belli olmayan Windows 8, bizleri çok şaşırtacak gibi…

Close