Merhaba, makalemizin ilk bölümünde Windows Server 2008 R2 domain ortamına Additional Domain Controller olarak Windows Server 2012 kurulumunu gerçekleştirdik.Bu bölümde ise, Operations Master rollerini yeni kurduğumuz Domain Controller  üzerine taşıyarak Windows Server 2008 R2 sunucusunu ortamdan kaldıracağız.

Belirli durumlarda Operations Master rollerinin ilk sahiplerini değiştirmek gerekebilir.Bu işlemi, tavsiyelere uymak için yapabileceğimiz gibi, bazen de bir master rolüne sahip olan bilgisayar çöktüğü için zorunlu olarak yaparız.Örneğin, çok domain’li bir forest içerisinde çalışıyorsak, forest root domain’deki ilk Domain Controller üzerinde hem Global Catalog hem de Infrastructure master rolü mevcut durumdadır.Ancak daha önceden söylediğimiz gibi bu iki rolün aynı makinada olması durumunda Infrastructure master yapması gereken nesnelerin domainler arasındaki çeşitli bilgilerinin güncelleme işlemini gerçekleştiremez.Dolayısı ile rolün forest root domain’e kurulan bir diğer Domain Controller’a verilmesi gereklidir.

İlk olarak Netdom komutu ile Operation Masters rollerinin hangi sunucu üzerinde olduğunu kontrol edelim.

Windows Server 2008 R2Windows Server 2012 Active Directory Migration (Bölüm 2)

Görüldüğü üzere bütün roller Forest Root Domain Controller (W2K8R2-DC) üzerindedir.Elbetteki bir diğer önemli nokta da, eğer rol Root Domain Controller’dan Additional Domain Controller’a (W2K12-DC) transfer edilecekse, bu işlemi Additional Domain Controller üzerinde yapma gerekliliğinin bulunmasıdır.bir diğer method olarak, Root Domain Controller üzerinden, Additional Domain Controller’a bağlanarak da bu işlem gerçekleştirilebilir.

PDC Emulator, RID Master ve Infrastructure Master rollerini Additional Domain Controller’a transfer ederken Active Directory Users and Computers konsolunda Operation Masters sekmesini açtığımızda rolün şimdiki sahibi olarak Root Domain Controller gözükür.

Change diyerek rolün artık W2K12-DC.upgrade.com isimli Addtional Domain Controller’a transfer edilmesini sağlarız. Active Directory’e yeni operations master’ın kim olduğu bilgisi işlenir. Artık yeni bir PDC Emulator’ımız var.Bu madde de yer alan işlemleri tekrarlayarak, RID Master ve Infrastructure Master rollerini diğer Domain Controller’a transfer edebiliriz.

Sıra geldi, Domain Naming Master rolünü transfer etmeye.Active Directory Domains and Trust konsolunu açarak, Change Active Directory Domain Controller seçeneği ile rolün aktarılacağı Domain Controller sunucusuna bağlanıyoruz.

İlgili sunucuya bağlandıktan sonra, aynı konsol üzerinden Operations Master sekmesine geliyoruz.Change ile online rol transfer işlemini yapıyoruz.

Son olarak, Active Directory Schema konsolu üzerinden Schema Master rolünü taşıyacağız.Öncelikle, Regsvr32 ile Schmmgmt.dll’i kaydediyoruz. Bu sayede Active Directory Schema konsolunu MMC üzerinden açabiliriz.

Her zaman ki gibi, Additional Domain Controller’a bağlanıyoruz.

Active Directory Schema konsolunda, Operations Master rolünün kimde olduğuna bakıyoruz.

Change butonuna basarak, gerekli değişikliği yapıyoruz.

Operations Master rollerimizin son durumu aşağıdaki gibidir.Netdom komutu ile bu doğrulamayı yapabiliriz.

Rol taşıma işlemlerini tamamladıktan sonra, DNS Server IP adreslerinde değişiklik yapalım.Windows Server 2008 R2 sunucusunu ortamdan kaldıracağımız için, birincil DNS Server IP adresi olarak Windows Server 2012 yazarken, Windows Server 2012 sunucusuna ise kendi IP adresini giriyoruz.

Windows Server 2008 R2 sunucusu üzerindeki Global Catalog özelliğini kaldırıyoruz.

Windows Server 2012 Active Directory Migration sürecinde son aşamaya geldik.Bu kısımda Windows Server 2008 R2 sunucusu üzerinden Active Directory rolünü kaldıracağız.

Karşılama ekranını geçiyoruz.

Bu pencerede dikkatimiz çeken bir seçenek var.Eğer Windows Server 2008 R2 sunucusu ortamdaki son Domain Controller ise, Delete the domain because this server is the last domain controller in the domain seçeneğini işaretlemeliyiz.Mevcut Active Directory ortamını tamamen kaldırmak için kullanılır.Biz sadece Windows Server 2008 R2′yi kaldırıp, Windows Server 2012 sunucusu ile devam edeceğimiz için kutucuğu seçmiyoruz.

Windows Server 2008 R2 sunucusu, Domain Controller iken Member Server olacağı için Lokal Administrator şifre bilgisini giriyoruz.

Özet ekrana göz atıp kaldırma işlemini başlatabiliriz.

Active Directory kaldırma işlemi bittikten sonra, sunucunun otomatik restart olması için, Reboot on completion kutucuğunu seçiyoruz.Ortamda yer alan bütün Windows Server 2008 R2 sunucularında, anlatmış olduğumuz adımları tekrarlayarak Active Directory kaldırma işlemlerini yapabilirsiniz.Bu sayede Active Directory yapısı Windows Server 2012’ye yükseltilmiş olur.

Windows Server 2008 R2 sunucusu artık Domain Controller olmadığı için, Active Directory Users and Computers’dan kontrol ettiğimiz zaman Computers Organizational Unit’i içerisinde yer aldığını görüyoruz.

Domain Controllers Organizational Unit’i içerisinde Windows Server 2012 sunucumuz yer almaktadır.

 

Sonuç olarak, Windows Server 2012 ile birlikte gelen bir çok yenilik mevcut.Windows Server 2012 ile alakalı başka bir makalede görüşmek üzere.

 

4 Comments

  1. merhabalar hocam,

    1-) w2k8 r2 üzerinde WSUS rolü var ise; demote öncesi wsus’u uninstall etmeye gerek var mıdır, yoksa o rol sorunsuz devam eder mi..

    teşekkürler

  2. Selam,

    Uninstall etmeye gerek olmayacağını düşünüyorum.

  3. merhabalar serhad hocam

    server de yeniyim tek serverimiz var 2008r2 den 2012r2 geçiş yapmak istiyorum

    ilk olarak win2008r2 ENG den win2012r2 TR ye geçiş te sorun çıkar mı?
    ikinci olarak maddi sorunlardan dolayı ikinci bir server alma şansımız olmadığından geçici olarak kurduğumuz adc2012r2 yi server2012 r2 ye (dc: 2008r2ENG -> adc :2012r2TR–>dc: 2012r2TR ) şeklinde yukarıdaki anlattılarınızı izleyerek taşıyabilirmiyiz?
    son olarak ad ve dns teki hatalar yükseltme sırasında düzelir mi?

    biraz karışık oldu kusura bakmayın. teşekkürler

    • Selam,

      Server işletim sistemi olarak çalışma değil ancak TR tavsiye edilmez.2008 R2 ENG’den 2012 R2 TR’ye geçiş’de bir sorun olmaz.2012 olan sunucuya ADC olarak ortama kurup, 2008’i kaldırabilirsin.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close