Arkadaşlar Merhaba.Windows Server 2008 R2 ile birlikte gelen yenilikleri incelemeye devam ediyoruz.Bu makalede,Server 2008 R2’nin en dikkat çeken özelliklerinden biri olan Offline Domain Join özelliğinin bize sunmuş olduğu özelliklere bakıp nasıl uygulayabileceğimizi göreceğiz.

Varsayılan olarak şu ana kadar kullanmış olduğumuz bütün Server ve Client işletim sistemlerinde, domain join işlemi için fiziksel network bağlantısı zorunluluğu bulunmaktaydı.Bahsettiğimiz bağlantının zorunlu olması kimi zaman sıkıntılara sebebiyet veriyordu.Örneğin, Server değişikliği veya yeni bir yapılanma sürecinde Domain Controller ile kontak kuramayan client bilgisayarların, domain’e üye olabilmeleri malesef mümkün değildi.Windows Server 2008 R2 ile birlikte gelen Offline Domain Join özelliği ile Windows 7 client bilgisayarlarını, fiziksel network bağlantısı olmasa dahi domain’e join işlemlerini gerçekleştirebiliriz.Bu özellik bilgisayarların domain ortamına katılımı kolaylaştırmaktadır.Yine imaj senaryosunda çok sayıda bilgisayarın domain’e üye yapılacağı durumlarda, bütün bilgisayar hesaplarının önceden domain ortamında hazırlanıp imaj atıldıktan sonra otomatik olarak üyelik işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.Dolayısıyla sonradan bilgisayarları domain’e üye yapmak için vakit kaybetmiyoruz.Uygulama tarafına geçmeden önce çalışma prensibi ile ilgili biraz bilgi vermek gerekirse.

Djoin aracı Domain Controller üzerinde çalıştırılarak domain’e alınacak olan client bilgisayarları için gerekli bilgilerin domain üzerine kaydedilmesi sağlanıyor.Yani domain’e alınmadan önce Computer Account’lar oluşturuluyor.Bu işleme “Provisioning” denir.DC üzerinde çalıştırılan bu komut çıktısında elde edilen ve domain’e üye yapılacak olan client bilgisayara ait olan bilgilerin yer aldığı txt dosyası, yine djoin aracının başka bir parametresi kullanılarak Windows 7 client makinasında çalıştırılır. Dolayısıyla client domain’e üye yapılmış olur.Bu işlemler sırasında Client ile DC arasında kesinlikle fiziksel bir bağlantı yoktur.

Şimdi buyrun adım adım uygulayalım.

1)Test ortamımızda bir tane Windows Server 2008 R2 DC ve Workgroup ortamında çalışan ve Domain’e üye yapacağımız Windows 7 Ultimate(Serhad-W7) client mevcut.

Windows Server 2008 R2 Offline Domain Join

2)Windows 7 client ile Domain Controller arasında herhangi bir fiziksel bağlantı olmaması için Network kartını disable ediyoruz.

3)Provision işlemi için Domain Controller makinasında Active Directory Module for Windows PowerShell’i açıyoruz.Djoin aracının bir çok parametresi bulunmaktadır.Burada zorunlu olan /Provision, /Domain, /Machine ve /SaveFile parametrelerini kullanıyoruz.

4)Komut çıktısında belirttiğimiz yola txt dosyamızın geldiğini görüyoruz.

5)Şimdi bu dosyayı domain’e üye yapacağımız Client makinaya kopyalamamız lazım.İsterseniz network üzerinden de çekebilirsiniz.Oluşturmuş olduğumuz txt dosyasını komut satırından daha kolay erişim sağlayabileceğimiz için C: dizinine kopyaladım.Aynı zamanda clinet makinasının network kartını enable yapıyoruz.

6)Djoin aracının /RequestODJ, /LoadFile ve /LocalOS parametrelerini kullanarak, Windows 7 makinasının üyelik işlemlerini problemsiz olarak gerçekleştirmiş oluyoruz.Komutu sorunsuz olarak çalıştırmak cmd’yi Administrator yetkileri ile çalıştırmak gerekmektedir.

7)Komutu sorunsuz olarak çalıştırdıktan sonra Windows 7 makinasını restart ederek gerekli kontrollerimizi yapabiliriz.Client makinamız otomatik olarak artık domain’e alındı.

Windows Server 2008 R2 ile alakalı bir makalenin daha sonuna geldik.Bu bölümde, R2 ile birlikte gelen özelliklerden birini daha inceleme fırsatımız oldu. Aynı zamanda buradan Microsoft ürün uyumluluğunuda görmekteyiz.Server 2008 R2 ile Windows 7 işletim sistemi birlikte kullanıldığı zaman bir çok yeni özelliği bize sunmaktadır.Bir başka R2 makalesinde görüşmek üzere,

Hoşçakalın..

Close