Herkese selamlar,bir başka makale ile yine birlikteyiz.Bu makalemde Microsoft’un sanallaştırma teknolojilerindeki gelişmelere katkısı olan 2 ürünün yani,Virtual Pc 2004 ve 2007 arasındaki farklardan bahsedeceğim.

Günümüzde hızlı bir şekilde yol alan Virtualization çözümleri artık birçok şirket tarafından öncelik haline getirilmeye başladı.Bunun en büyük sebeplerinden birisi uygulamaların testi.Şirket içerisinde kullanılacak olan bir uygulamanın hem geriye dönük(Windows 2000/XP/2003) hem de şu andaki sistemler üzerinde ne gibi tepkiler verebileceğinin ölçülmesi.Virtual Pc genellikle Client bazlı dediğimiz yani standart bir ev pc’sinde kullanmış olduğumuz sanallaştırma teknolojisidir.Microsoft, Server uygulamaları için daha detaylı özelliklere sahip olan Virtual Server 2005 isimli bir üründe sunmaktadır.

Bir başka örnek olarak ise Virtual Pc,bilgisayarınızda 3 GB boyuta sahip bir Vista işletim sistemi veya 5 GB’a sahip bir Windows Server 2003 işletim sistemine sahip olmanızı sağlamaktadır.Virtual Pc’ler,üzerinde her türlü denemenizi yapmak,zararlı içerikleri bu platformlar üzerinde test etmek,uygulamaları ve yine uygulamaların uyumluluk testlerini yapmak için tartışılmaz teknolojilerdir.Bir virus tehdidi ile karşı karşıya kalsanız dahi içiniz rahat olsun çünkü fiziksel bilgisayarınıza hiç bir şey bulaşmaz.Tabi ki sanal makina ile fiziksel makina arasında bir paylaşım ağı kurmadıysanız. Her şeyi bir kenara bırakın bir problem senaryosunda dahi Virtual Pc en az 2-3 saatlik bir kurulum işlemini basit bir kaç dosya işlemine indirgemektedir.

Yukarıdaki bir kaç örnek’den anlaşılabileceği gibi sanallaştırma şu ana kadar hiç sahip olmadığımız yetenekleri sunuyor.Hem donanımsal hem de yazılımsal olarak yapılabilen aynı zamanda server ve client tabanlı sanallaştırma çözümlerini bir sonraki makalemde ele alıp daha detaylı bir şekilde çeşitlerinden ve yararlarından bahsedeceğim.

Şimdi gelelim Virtual Pc 2004 ve 2007’nin genel olarak yerine getirdiği işlerden bahsetmeye.Virtual Pc serisi genellikle eğitim alan öğrencilerin,şirketlerdeki helpdesk çalışanlarının,her türlü çözümün denenmesi için kullanmış oldukları bir simülasyon ortamıdır.Aynı zamanda bir ders çalışma platform’u olarak da düşünebiliriz.Depolama ürünlerine erişim sağlarken sadece IDE kullanılmaktadır.Bunun dışında Virtaul Pc’ler Hyper-Threading gibi özellikleri desteklememektedir.CPU’ların bu tip özelliklerini ve çoklu işlemci ortamlarını desteklemez.

Virtual Pc 2004 ile Virtual Pc 2007 arasındaki Farklar

1)İlk olarak bahsetmem gereken özellik,aynı sistem üzerinde Virtual Pc 2004 SP1’den Virtual Pc 2007’e Upgrade desteklenmektedir. Ancak Upgrade işleminden sonra VM Additionslarını yeniden kurmamız gerekmektedir.VPC 2004 SP1 dışında başka bir sürüm kullanıyorsak Virtual Pc 2007’yi sıfırdan kurmalıyız.Kullanılan dosya formatları ise tamamen aynı.

2)Her ikisinin’de resmi olarak Linux desteği bulunmamaktadır.Ancak Other seçeneği kullanılarak kurulabilmektedir.

3)Virtual Pc 2007 Host olarak hem 64 bit hem de 32 bit Windows Vista Business,Enterprise ve Ultimate  sürümlerinin yanı sıra önceki windows sürümlerinin çoğunuda desteklemektedir.

4)Virtual Pc 2007 Guest olarak da Windows Vista Business,Enterprise ve Ultimate  sürümleri,Xp  Pro ve TabletPc sürümleri,Windows 2000 Professional,Windows 98 SE gibi işletim sistemlerini desteklemektedir.

5)Virtual Pc 2007 ile host işletim sistemlerinde 64 Bit çalışan host işletim sistemlerine destek gelmiştir.(Tabi ki VPC 32 bit çalışmaktadır.)Bu özellik bizi 32 bit’lik hostlardaki 4 GB bellek sınırlamasından kurtarıp,16 TB’lara kadar geniş bir bellek kullanabilmemize olanak sağlamaktadır.

6)Arayüz olarak her ikise de tamamen aynıdır.

7)Virtual Pc 2007’de USB aygıtlara hala destek yok.Büyük bir eksiklik.Her ne kadar USB mouse ve klavye kullanılabilsede USB flashdiskler kullanılamamaktadır.

8)Virtual Pc 2007’de PXE(Preboot Execution Environment) özellikli network kartı desteği gelmiştir.Artık sanal makinalar network’den boot edilebilmektedir.

9)Donanım destekli sanallaştırma.Default olarak açık gelen bu özellik Intel-VT ve AMD-V teknolojileri ile donanım destekli sanallaştırmaya izin vermektedir.

Evet arkadaşlar bu makalemde sizlere Microsoft’un sanallaştırma alanında bizlere ilk kazandırmış olduğu bu ürünlerin arasındaki farklardan bahsettim.Virtualization ile alakalı başka bir makalede görüşmek üzere,

Hoşçakalın…

Close