Hepinize merhaba, Server Core temel konfigürasyon serisinin I.-II. Ve III. Bölümlerinde Network konfigürasyonu,Makinanın domain’e alınması, kullanıcı hesabı oluşturulması gibi konuları anlatmıştım.Bu makalede ise temel yapılandırma ile ilgili yapmamız gereken ayarlardan bir kısmı olan Driver ve Servis yönetimine bakacağız.

Windows Server 2008 Server Core Temel Konfigürasyon Bölüm – IV

İlk kuruldugu anda cıplak hali ile herhangi bir konfigürasyona sahip olmayan Server Core’un, Network ile haberleşebilmesi üzerine sunucu rollerinin kurulabilmesi ve yönetiminin daha kolay bir sekilde yapılabilmesi icin bir takım ayarların yapılması gerekmektedir.

Server Core grafiksel arayüze sahip olmayan, minumum gereksinimlerle, hızlı kurulabilen yeni nesil işletim sistemlerinden biridir.Toplamda 9 tane sunucu rolünü de üzerine kurabilmekteyiz.Önceki makalelerimde belirtmiş olduğum gibi.Konfigürasyonların tamamı komut satırından kullanılabilecek temel parametreler aracılığıyla yapılabilmektedir.Ben bu makalede, Server Core üzerinde Driver ve Servis yönetimini yapabilmemiz için bilmemiz gereken temel komutlardan bahsedeceğim.

Server Core’u açtıktan sonra karşımıza gelen komut satırında istediğimiz işlemleri yapabiliriz.Server Core ile birlikte Grafiksel bir arayüzün gelmeyişi yani Windows Explorer yazılımının gelmememesi hiç bir grafiksel arayüzü olmayan programın calışmıyacağı anlamına gelmez.Temel komutlar kullanılarak istemiş oldugumuz araçların tamamını calıştırabiliriz.

Örnegin, Taskmgr,Regedit,Notepad,vb araçları çalıştırabiliriz.İlk olarak işimize bu ufak yönetimsel araçları çalıştırarak başlıyoruz.

Driver Yönetimi:

1)Yukarıda bahsetmiş olduğum örneklerin aşağıda çalışmış olan hallerini görebilirsiniz.

Server Core Driver ve Servis Yönetimi

2)İsterseniz Taskmanager’a Ctrl+Shift+Esc tuşlarını kullanarak da girebilirisiniz.Task Manager sayesinde calışan bütün uygulamalar, Processes ve Servisler hakkında bilgi alabiliriz.Bu pencerede File menusunden New Task diyerek calıştırmak istediğiniz aracın ismini yazabilirsiniz.

3)Ben ikinci bir komut satırı calıştırıyorum.

4)Yine taskmanager üzerinde çalısan Proceseslerin tamamını asagıdaki komutu kullanarak görüntüleyebiliriz.

5)Başka bir örnek olarak Notepad’i de calıştırabilirsiniz.

6)Peki o zaman,Notepad’i asağıdaki yapıcağım diğer ornekler içinde kullanacağımdan dolayı şöyle bir nasıl calıştırılıcağına baktık.Simdi gelelim Driver olayına bakmaya.Eğer Server Core yükledikten sonra kurulmayan ya da tanınmayan bir driver varsa komut satırında kullanacagımız basit komutlar aracılıgıyla bu sorunu cozebilmekteyiz.Bu iş icin SC komutunu kullanıyoruz.

İlk olarak yüklu olan bütün driverlarin listesini almak icin asağıdaki komutu kullanıyoruz.  Bu komut ile bütün Driver listesini Drivers.txt isimli bir dosyaya kaydediyoruz.

Komutun çıktısı çok uzun olucağından dolayı bu yöntemi kullanmak işlemi basitleştiricektir.

7)Drivers.txt dosyasını Notepad’de açalım.Aşagıdaki komutu kullanıyoruz.

8)Listelenen aygıtlar içerisinde filtreleme yapabilmekteyiz.Örnegin aygıtların sadece ismini görüntülemek için aşağıdaki komutu kullanabiliriz.

9)Eğer Driver’ı yüklenmemiş bir aygıt varsa Vista ile birlikte sunulmuş olan PNP Utility aracını kullanarak Driver yükleme işlemini yapabiliriz.

pnputil -i -a seklinde kullanılabilir.Aşağıda örnek bir kullanım görebilirsiniz.

Service Yönetimi:

1)Driver yönetimini bir kenara bıraktıktan sonra şimdi gelelim Servis yönetimine bakmaya.İlk olarak butun servislerin listesini almak icin aşağıdaki komutu kullanıyoruz.

Bu komut ile bütün Servis listesini Services.txt isimli bir dosyaya kaydediyoruz.Komutun çıktısı çok uzun olacağından dolayı bu yontemi kullanmak işlemi basitleştiricektir.

2)Services.txt dosyasını Notepad’de açalım.Asağıdaki komutu kullanıyoruz.

3)Sadece start edilmiş olan servisleri görebilmek için ise aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

4)Bir servisi başlatmak için SC Start veya Net Start komutunu kullanabilirsiniz.Örnek olarak lmhosts isimli servisi başlatıyorum.

5)Bir servisi durdurmak için SC Stop veya Net Stop komutunu kullanabilirsiniz.Yine Örnek olarak lmhosts isimli servisi durduruyorum.

Evet arkadaşlar,Server Core üzerinde Driver ve Servis yönetimini anlattım. Bir sonraki makalede Server Core üzerine herhangi bir sunucu rolünü kurmadan önce yapmamız gereken temel ayarların diğerlerine deyineceğiz.Tekrar görüşmek üzere…

Hoşçakalın..

Close