VAMT veya KMS sunucusu şirket bünyesinde ki Microsoft lisanlarını merkezi olarak yönetmek için kullanılmaktadır. KMS servisi sayesinde Microsoft işletim sistemleri ve Office ürün ailesi lisanslaması yapılabilmektedir. Veri merkezi projesi kapsamında İstanbul lokasyonunda bulunan Volume License (VAMT – KMS) sunucusunu yeni bir sunucu üzerine taşımamız gerekmektedir. VAMT servisinde migration seçeneği bulunmamaktadır. Eski sunucu üzerinde ki “KMS Key’i” uninstall edilerek yeni sunucu servisinin kurulması gerekmektedir. Yeni sunucuya KMS key’i install edilerek, DNS üzerinden publish edilmesi sağlanır. Bilgisayarlar lisans sunucusuna TCP 1688 portu aracılığıyla ulaşacaktır. Sunucuya gelecek olan ilk 25 talep (Activation Threshold) değerlendirmeye alınmayacak olup, bu sayı aşıldıktan sonra KMS görevini yerine getirmeye başlayacaktır. KMS sunucusu, KMS Client veya MAK key’i girilmiş olan Microsoft yazılımlarının aktivasyonunu yapabilir.

Özetle işlemler aşağıdaki gibidir.

1)slmgr -upk komutu ile taşınacak olan KMS sunucusunda ki lisans key’i kaldırılır.

2)slmgr /ipk [KMS Client Setup Key] komutu ile sunucuya işletim sistemine göre KMS Client key’i yüklenir. KMS Client key listesi, https://technet.microsoft.com/en-us/library/jj612867(v=ws.11).aspx

3)DNS SRV kaydı güncellenir.

4)Eski KMS Server Uninstall edilir.

5)Windows ADK kullanılarak yeni KMS Server kurulur. slmgr.vbs /ipk <KmsKey> komut ile KMS Server anahtarı yüklenir.

6)Son olarak slmgr.vbs /ato komutu ile yeni KMS sunucusunun aktivasyonu yapılır. slmgr.vbs /dli komutu kullanılarak yazının en başında bahsetmiş oldugum KMS Count sayacını görebilirsiniz. Test amaçlı fiziksel sanal farketmeksizin işletim sistemi kurularak aktivasyon durumu takip edilebilir, otomatik olarak alması gerekiyor.

7)KMS sunucusu üzerinde 12290 numaralı log kayıtlarını da kontrol edebilirsiniz.

1 Comment

  1. Elinize sağlık hocam. Çok başarılı bir makale olmuş.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close